STUDIETRAJECTEN

Als het goed is weet je nu in grote lijnen wat het accountantsberoep inhoudt. Door de verhalen van onze ambassadeurs, informatie op deze website, het meedoen aan één van onze challenges of door verhalen van een kennis of je onderwijsinstelling heb je interesse om een opleiding in de accountancy te volgen. Of misschien ben je wel gewoon nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden. Er zijn immers veel routes te bewandelen richting de begeerde accountantstitel.

Dus is je interesse voor het beroep gewekt? En ben je benieuwd hoe jouw route naar de accountantstitel eruit kan komen te zien? Op deze pagina vind je onder andere het opleidingsschema en de route richting de AA-titel of RA-titel. Ben je al wat verder en ben je op zoek naar meer informatie over de praktijkopleiding richting één van de titels? Ook die informatie vind je op deze pagina.

Studietrajecten chevron

Wat je echt moet weten

Verschillende routes

Of je nu van het vwo of het mbo komt: er zijn verschillende mogelijkheden om zowel de AA- als RA-titel te behalen. In onderstaande schema vind je het totaaloverzicht. Mocht je willen inzoomen op een specifieke studiefase? Klik dan op één van de andere dropdowns op deze pagina.

opleidingsschema

Vernieuwde opleidingen

De accountantsopleidingen zijn recent vernieuwd. Er zijn nieuwe eindtermen voor de accountantsopleidingen. De nieuwe eindtermen maken onderscheid tussen accountants die worden opgeleid voor de jaarrekeningcontrole en accountants die worden opgeleid voor andere werkzaamheden op het gebied van accountancy. Tijdens je studie kun je kiezen uit drie oriëntaties;

De oriëntatie Assurance, die opleidt voor de assurance-functie, waaronder ook de (wettelijke) controle van jaarrekeningen

De oriëntatie Accountancy, met twee varianten:

- Accountancy-MKB: gericht op accountants die adviserende werkzaamheden verrichten voor het mkb
- AA Assurance: gericht op accountants die zich als AA met assurance bezighouden

Opleiding tot AA-Accountant

Door deze vernieuwing is de opleiding tot AA-Accountant nog meer gericht op de werkzaamheden als adviseur binnen de mkb-bedrijven. De opleiding Accountancy-MKB kun je op meerdere hbo-scholen en particuliere opleidingsinstituten volgen. De opbouw van het theoretische deel kun je hieronder vinden:

Bacheloropleiding - 4 jaar voltijd

Postbacheloropleiding - 2 jaar deeltijd (de postbacheloropleiding kun je tegelijk met de driejarige praktijkopleiding van de NBA volgen)

Opleiding tot RA-accountant

Binnen de RA-opleiding wordt vooral veel aandacht besteed aan de verschillende soorten assurancewerkzaamheden die accountants tijdens hun carrière kunnen verrichten. Kenmerkend voor de opleiding tot Registeraccountant is de kennis die je opdoet op het gebied van controle en zekerheid. De opleiding tot accountant is gericht op de startklare accountant. Hij of zij zal zich, na het behalen van de titel, verder ontwikkelen en eventueel specialiseren.

De opleiding tot RA bestaat uit de volgende delen:

Theoretische opleiding op universitair niveau

Master

Post-master RA (parttime)

Driejarige praktijkopleiding

De praktijkopleiding loopt zoveel mogelijk samen met het laatste deel van de theorieopleiding. Tijdens de opleiding moet je de verworven theoretische kennis en vaardigheden ook kunnen toepassen in de beroepspraktijk. Er zijn twee soorten praktijkopleidingen: namelijk de praktijkopleiding MKB en de praktijkopleiding Assurance. Ook al verschilt de inhoud van de opleidingen, de basis in de praktijkopleiding is gemeenschappelijk. Namelijk het opdoen van ervaring in assurancewerkzaamheden.

Meer informatie over de praktijkopleiding is te vinden op: www.nba.nl/praktijkopleiding