WAT VOOR ACCOUNTANTS ZIJN ER?

De titel accountant is, net als arts of advocaat, een wettelijk beschermde titel. Je mag jezelf dus niet zomaar een accountant noemen. De titel krijg je na een uitgebreide opleiding en enkele jaren praktijkervaring. In Nederland zijn er twee soorten accountantstitels: die van Accountant-Administratieconsulent (AA) en Registeraccountant (RA).

Met één van de titels op zak kun je alle kanten op. Je kunt je inzetten als adviseur van de ondernemer, je bezighouden met het controleren van beursgenoteerde ondernemingen of je bijvoorbeeld specialiseren in het opsporen van fraude. Je kunt dus kiezen wat jou interessant lijkt! En wat je ook kiest, één ding is zeker: Jij zorgt er met jouw werkzaamheden voor dat je maatschappelijke impact maakt door vertrouwen toe te voegen aan het financieel-economische verkeer. Benieuwd wat de verschillende accountantstitels inhouden? Welke soorten accountants er zijn? En welke kanten je allemaal op kan gaan binnen de sector? Bekijk het hieronder.

Wat voor accountants zijn er

Wat je echt moet weten

Wat is een Account-Administratieconsulent (AA)?

De AA-accountant (Accountant-Administratieconsulent) wordt ook wel mkb-accountant genoemd. Als AA-accountant richt je je vooral op het opmaken en beoordelen van jaarrekeningen. Daarnaast help je ook met het opzetten van de administratie en adviseer je over uiteenlopende onderwerpen. Denk hierbij aan belastingen, het bedrijfsplan of de overdracht van aandelen. Je staat in nauw contact met de Belastingdienst en je ondersteunt de ondernemer bij zijn of haar contact met de bank, crowdfunders of subsidieverstrekkers. Als mkb-accountant zie je hoe de zaken het beste georganiseerd moeten worden en adviseert de directie hierover.

Wat voor klanten heb ik als AA-accountant?

De naam mkb-accountant zegt het eigenlijk al: je adviseert het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland. Het mkb is erg divers en varieert van de bakker om de hoek tot de kleinschalige fabriek. Als mkb-accountant kun je dus een erg divers klantenbestand bedienen.

Wat is mijn toegevoegde waarde als AA-accountant?

De mkb-accountant is belangrijk omdat hij of zij dicht bij de ondernemer staat en hierdoor kan de accountant snel zien of het financieel goed of slecht gaat met een onderneming. Je kan inschatten of investeringen verantwoord zijn, maar geeft bijvoorbeeld ook advies over een nieuwe vestiging of de opzet van het personeelsbestand. Kort samengevat; als accountant zie jij hoe de zaken het beste georganiseerd moeten worden en adviseert de directie hierover.

De reden dat mkb-ondernemers kiezen voor een accountant is dat een accountant betrouwbaar is, over veel vakkennis beschikt en is gebonden aan een strenge beroepscode. Daarnaast ben je ook altijd op de hoogte van alle actuele zaken, aangezien een accountant zich permanent laat bijscholen.

Wat is een Registeraccountant (RA)?

De RA-accountant (Registeraccountant) wordt ook wel controlerend accountant genoemd. Als RA-accountant ben je voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslagen. In tegenstelling tot de AA-accountant, doet de RA-accountant dit vooral voor grote bedrijven. Wanneer je als RA-accountant je handtekening onder een jaarrekening of financieel verslag zet, dan weet iedereen die hier belang bij heeft dat deze cijfers correct zijn bevonden door een financieel expert.

Wat voor klanten heb ik als RA-accountant?

Als controlerend accountant werk je vooral voor middelgrote en grote (beursgenoteerde) ondernemingen. Een onderneming dient haar jaarrekening namelijk door een accountant te laten controleren als het minimaal 2 boekjaren op rij aan 2 van de 3 onderstaande criteria voldoet:

De onderneming heeft een netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro
De onderneming heeft een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
De onderneming heeft gemiddeld 50 of meer dan 50 fulltime medewerkers in dienst

Wat is mijn toegevoegde waarde als RA-accountant?

De controlerend accountant wordt ook wel de “vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer“ genoemd, omdat hij of zij na een uitgebreide controle goedkeuring geeft aan de jaarrekening van (beursgenoteerde) ondernemingen en andere instanties. Op deze manier kunnen belanghebbenden erop vertrouwen dat bijvoorbeeld de omzetcijfers correct door de onderneming zijn weergegeven.

Daarnaast speelt de controlerend accountant ook een steeds belangrijkere rol in het controleren van niet-financiële informatie. Denk hierbij aan het controleren van duurzaamheidsdoelstellingen die ondernemingen hebben opgesteld. Kortom: je controleert met jouw bevindingen of ondernemingen en instanties zich wel aan de regels houden die door de maatschappij zijn opgesteld.

Verschil tussen accountants

De accountants in Nederland zijn onderverdeeld in vier verschillende ledengroepen: openbaar accountant, overheidsaccountant, accountant in business en intern accountant. Hieronder vind je de belangrijkste.

Openbaar accountant

Als openbaar accountant heb je je eigen kantoor of werk je voor een accountantskantoor. Het grootste deel van je tijd zit je bij de klant. Bij de klant controleer je de jaarrekening of geef je advies over bijvoorbeeld de administratie of de belasting. Hoogstwaarschijnlijk heb je vooral Nederlandse klanten, maar bij de grotere kantoren is er ook de kans dat je aan de slag kan voor internationale klanten.

Intern accountant

Als intern accountant ben je in dienst van een grote onderneming of instelling. Je bent vooral bezig met het adviseren en controleren van verschillende afdelingen of vestigingen. Je taken zijn vergelijkbaar met die van een openbaar accountant. Al is er een groot verschil: je hebt maar één klant, en dat is je eigen werkgever. Jij zorgt ervoor dat je werkgever altijd financieel in control is.

Overheidsaccountant

Als overheidsaccountant ben je werkzaam op de accountantsafdeling van bijvoorbeeld een ministerie, gemeente of de Belastingdienst. Je controleert inkomsten, uitgaven of belastingaangiften. Op basis van jouw oordelen en adviezen maken politici en ambtenaren beslissingen.

Accountant in Business

Als accountant in business werk je bij het financieel economisch management van een organisatie. Vaak ga je aan de slag als financieel directeur of controller. Je houdt je vooral bezig met het controleren van de financiële zaken en het correct organiseren van de financiële processen van het desbetreffende bedrijf.

Verschillende vakgebieden

Veel accountants specialiseren zichzelf in een bepaald vakgebied. Op deze manier kunnen ze zich onderscheiden van anderen. Sommigen richten zich helemaal op een specialisatie, anderen volgen cursussen in een bepaald vakgebied:

Forensisch Accountant

Waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt, maar ook de politie heeft accountants in dienst. Deze accountants worden ook wel forensisch accountant genoemd. Het zijn rechercheurs met een accountantstitel en zij creëren een overzicht van hoeveel winst een drugsbende heeft gemaakt, of ze ontrafelen fraudezaken. Ook grotere accountantskantoren hebben forensisch accountants in dienst, deze accountants doen bijvoorbeeld onderzoek naar fraude binnen bedrijven.

Mediation/Mediator

Een mediation-accountant focust zich vooral op zakelijke conflicten, denk hierbij aan conflicten tussen zakenpartners of wanneer mensen die samen een bedrijf hebben, gaan scheiden.

Fiscale zaken

Veel accountants verdiepen zich verder in het belastinggebied. Als belastingadviseur kunnen zij hun klanten nog beter van dienst zijn.

Gezondheidszorg

Sommige accountants kiezen ervoor om zich te specialiseren in de gezondheidszorg. Bij een bedrijfsoverdracht van een apotheek is het bijvoorbeeld heel belangrijk wat de waarde van de opgeslagen medicijnen is. Maar ook bijvoorbeeld of de inventaris aan alle weten en regels voldoet. Daarnaast zijn er ook accountants die zich focussen op de uitdagingen waarmee artsen te maken hebben.

Milieu

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor alle bedrijven, ook accountants krijgen hiermee te maken. Ze focussen zich bijvoorbeeld op de afvalstroom of gasuitstoot. Op deze manier weet een bedrijf hoe duurzaam zij werken.

Agrarisch

Dat de agrarische sector met veel regels en strenge eisen te maken heeft, is heel waarschijnlijk wel bekend. Producten zoals mest, melk en voedingsstoffen moeten allemaal worden vastgelegd. Hierbij kan een gespecialiseerde accountant goed van pas komen.

ICT

Als accountant kun je je ook specialiseren in de ict. Tegenwoordig heb je veel met ict te maken, denk bijvoorbeeld aan online boekhoudprogramma's van bedrijven. Samen met it-auditors controleren zij de it-systemen van grote bedrijven. Ze checken hoe betrouwbaar de output is, of hoe fraudegevoelig het systeem is.